onsdag den 23. juli 2014

Når maven bliver til et bryggeri!

Hr. Ølmave

Menneskekroppen indeholder sådan rundt regnet 10 billioner celler - rundt regnet 100 billioner bakterier. Disse bakterier - livsformer -- udgør så meget som 2% af vor kropsmasse.

De fleste af vore bakterier arbejder effektivt, uafhængigt af os, og har kun ringe effekt på vor sundhed og velvære. Nogle af faktisk symbiotiske og giver hjælp til fordøjelsen af mad og gør os måske klogere (skønt den forskning er kontroversiel. Andre er skadelige -- en type kan gøre depressionssymptomer værre, mens andre giver sygdomme såsom halsbetændelse.
Andre igen gør at vore maver bliver til bryggerier.

Nuvel i mindst et tilfælde.

I sensommeren eller tidligt efterår 2013 gik en 61 årig mand fra Texas ind på en skadestue døddrukken. Sygeplejersker udførte en undersøgelse og fandt at patientens alkoholprocent i blodet var 3,7. (det er altså ret voldsomt og kan medføre skader på organer). Normalt ville man lade ham få tid til at blive ædru. Og for at være sikker på han ikke lige fik en genstand eller to undersøgte lægerne ham om han havde sprut på sig, og da de intet fandt, indlagde de ham, på en enestue, i 24 timer.

Han fik mad som enhver anden patient - normal mad, ingen vodka eller noget andet da lægerne holdt øje med niveauet af alkohol i hans blod. Mens de fleste mennesker ville blive ædru, blev manden mere og mere beruset. Hans alkohol i blodet gik op på hele 12%. 


Årsagen var en bakterie kendt som Saccharomyces cerevisiae, mere kendt som “bagergær” eller “bryggergær.”  Som the Environmental Protection Agency bemærker, ser denne mikroorganisme sådan set harmløs, men den er også særdeles brugbar. Den er blevet benyttet i århundreder som hævningsmiddel for brød og gæring for alkohol. Saccharomyces cerevisiae infektioner kender man ikke som sådan til, da bakterien altid passerer gennem menneskekroppen.

Men i dette tilfælde var noget gået helt galt. Som NPR fortalte, havde en betragelig mængde af Saccharomyces cerevisiae taget ‘bopæl’ i patientens mave. Hvorfor er man ikke sikker på, men resultatet -- kaldet “selvbrygger syndrom” -- var slående. Hver gang manden spiste noget stivelse -- “en bagel, pasta eller blot drak en sodavand” -- hvilket er de ekspempler NPR kom med -- så gav han næring til Saccharomyces cerevisiae. Baktierierne fortærede kulhydraterne og frigav ethanol som et biprodukt. Manden bryggede øs i sin egen mave -- og blev også beruset derved.

De to læger der opdagede denne besynderlighed udgav en artikel om emnet i the International Journal of Clinical Medicine, men som andre har påpeget så udførte lægerne ikke en kontrolleret undersøgelse, og de havde heller ikke flere personer - blot den ene -- og der ikke nok data at arbejde med. Hvorfor Saccharomyces cerevisiae slog sig ned i mandens mave ved man stadig ikke, men lidelsen er til at behandle -- et antisvampemiddel kaldet fluconazole slår de uønskede mikrober ihjel.

Bonus Fakta: Hvis du nu tror at dette selv-brygnings syndrom er en god forklaring og forsvar for de som er under anklage for spirituskørsel - så er det ikke tilfældet - da det bare er alt, alt for sjældent det forekommer. Men den var værd at forske i - i det mindste af forskere i medicin, der behandlede dette emne i denne udredning fra år 2000.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails